Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Απο τα χθεσινα εγκαίνια (17 δεκ 2016) του Στρατιωτικού Μουσείου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Παρουσία του κυριου Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Β. Τελλίδη, του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Ηλ. Λεοντάρη και των Αρχών του τόπου ,
 εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκ 2016 το Στρατιωτικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της ΣΜΥ στα Τρίκαλα.
Η δημιουργία του Μουσείου, είναι ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η Σχολή στην Πατρίδα.

Η συνεισφορά όμως της ΣΜΥ στο Έθνος δεν έγκειται μόνο στην προσφορά αίματος στα πεδία των μαχών, αλλά και στην ηγεσία του Ελληνικού Στρατού. Από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αναδείχτηκαν ηγετικές προσωπικότητες οι οποίες είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της πατρίδας μας,
 όπως ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισαρίου,
 ο Νικόλαος Πλαστήρας,
 ο Αναστάσιος Παπούλας, 
ο Γεώργιος Κονδύλης, 
ο Γεώργιος Στανωτάς, 
ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, 
ο Στέφανος Σαράφης, 
ο Ναπολέων Ζέρβας και πάρα πολλοί άλλοι άξιοι στρατιωτικοί ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προερχόμενοι από τις τάξεις των Μονίμων Υπαξιωματικών, Στρατηγοί Χασαπίδης, Σκούλας, Λιώσης, Βεντήρης, Δρομάζος, Σπηλιωτόπουλος, Γιατζής, Κοσμάς και Τσιγγούνης, διετέλεσαν Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ απόφοιτοι της Σχολής διακρίθηκαν μετά την αποστρατεία τους και στον πολιτικό βίο της Ελλάδας και διετέλεσαν και Πρόεδροι Κυβερνήσεων, όπως ο Στρατηγοί Νικόλαος Πλαστήρας και Γεώργιος Κονδύλης.
Το Μουσείο περιλαμβάνει 4 αίθουσες, εκ των οποίων οι δύο είναι αφιερωμένες στη ΣΜΥ και οι άλλες δύο στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Σχολή και το οποίο συμμετείχε στους αγώνες του Έθνους με αποκορύφωση την εποποιία του Υψώματος 731, το Μάρτιο του 1941.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου